Op schoot bij de artiesten

(recensie, geschreven voor 3voor12 Groningen)

StukafestStukafest biedt een mooi kijkje in de hedendaagse studentenkamers. Klein, groot, rommelig, en soms ook netjes. In drie rondes krijg je er als bezoeker een ruim aanbod van muziek, theater, dans en/of cabaret voorgeschoteld. Intiem, want je zit hier en daar zowat bij de artiest op schoot!

Voor de achtste keer alweer is op donderdag 20 februari het studentenkamerfestival Stukafest gehouden in Groningen. 3voor12 groningen pakt hier ook wat van mee, want alles bekijken is niet mogelijk. Vooraf stel je je eigen ‘cultuurmenuutje’ samen.

Marike JagerIn ronde 1 treffen we Marike Jager. Deze afgestudeerde gezondheidswetenschapper blijkt toch meer te voelen voor de muziek. Na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2003 zijn ook haar ouders ‘om’, en gunnen ze haar het plezier en succes van deze beroepskeuze. Samen met vaste medemuzikant Henk Jan Heuvelink (op Wurlitzer-piano en gitaar) speelt en zingt ze een aantal nummers voor een 25-koppig publiek, dat maar nét in het zolderkamertje past. Heel speciaal is het zelf-gefabriceerde instrument: een speeldoosje dat door Marike wordt bediend met een ouderwetse handboor. De input van het speeldoosje, een lange baan papier met gaatjes (vergelijkbaar met een draaiorgelband), is door Henk Jan gemaakt. “Monnikenwerk”. Marike maakt tussendoor wat reclame voor haar nieuwe album The Silent Song, dat half maart zal verschijnen. Vanwege het karakter van de nummers daarop (‘klein’, ‘ingetogen’) heeft ze ervoor gekozen een tour langs kleine zaaltjes en kerkjes te doen.

Charo DuránCharo Durán schotelt ons een indrukwekkende mix van zang, dans en verhaal voor. Temperamentvol, emotioneel. Ze vertelt en zingt het verhaal van haar vader die vanuit Bolivia het geluk zocht in Nederland, daar haar moeder tegenkwam, en dochter Charo kreeg. Uiteindelijk vond haar vader het geluk niet, en zocht zijn heil in de alcohol. Ze illustreert dit door stukken tekst van André Hazes te zingen, met een blikje Heineken in de hand.

RADARAls toetje zien we RADAR, twee danseressen die bijna een half uur lang de ogen gesloten houden. Er lijkt geen choreografie te bespeuren, totdat duidelijk wordt dat ze reageren op geluiden in de kamer. Dat kan een krakend plastic bekertje zijn, een kuchje, of de ‘klik’ van een fotocamera.

DIFF

2014 lijkt nu al het jaar van de Friese bands te zijn. Zo speelt het nog jonge When We Are Wild driemaal voor een uitverkochte studentenkamer. Ook op het eindfeest in Vera is het Fryslân boppe! De kelderbar is het domein van house-collectief Nokturné uit Leeuwarden, in de grote zaal speelt DIFF. Een lekker bandje, dat er zichtbaar plezier in heeft. Ze warmen het publiek geleidelijk op voor de mannen van Broken Brass Ensemble. En dan is ’t feest. Met humor en muziek uit de jaren ’20 komt het publiek pas echt los. Het Stukafeest gaat nog door tot in de kleine uurtjes.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur&Evenementen, Fotografie&Film en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s