Blauwestad, top of flop?

In juli 2005 was ik er voor ’t eerst, toevallig op doortocht. Beatrix had toen nog maar net de kraan opengezet. En inmiddels bestaat Blauwestad alweer 10 jaar. Dat moet natuurlijk gevierd worden, met een 10-daags festival. Camping Onbekend haakte daar mooi bij aan. Kamperen op een van de toekomstige bouwgronden. Door een gewonnen prijsvraagje kon ik nu ruim 24 uur Blauwestad beleven/ervaren.

En, is het al wat geworden met het project? Nou….. het overgrote deel van de kavels is nog steeds onbebouwd, en wordt voor steeds lagere bodemprijzen in de markt gezet.

Zou ik er willen wonen? Nee, sowieso hou ik niet van ‘nieuw’ en het is er toch wel ‘te ver van alles’. Prachtige omgeving, dat dan weer wel!

Met een leuke groep mensen (veelal geïnteresseerden vanuit hun werk – planologen, RO-ers) werden omliggende dorpen verkend. Op bezoek bij een van de pioniers, die er naar eigen zeggen al 8 jaar met plezier woont. En ja, dat stekkie van ruim een miljoen was inderdaad prachtig. Maar er zijn ook wijkjes waar de woningen (sommige lelijk als de nacht) op ‘postzegels’ naast elkaar staan. Te divers, waardoor het bijelkaar geen mooi gezicht is. Hoezo ‘welstandscommissie’…

Het project lijkt wél een positief effect op de regio uit te stralen. Mensen in omliggende dorpen hebben er weer vertrouwen in, knappen hun huizen op, waardoor bijvoorbeeld Beerta er picobello bij staat. Toch ook verval, dat zie je aan enkele ‘rotte kiezen’ in Finsterwolde. Voormalige herenboerderijen die enorm in verval zijn geraakt.

Wordt het dan uiteindelijk nog wel wat, die Blauwestad? Kwestie van geduld en lange adem waarschijnlijk. Een stijgend economisch tij zou daarbij wel helpen. Een gebied met mogelijkheden is het zeker!

(klik voor volledige set foto’s)

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur&Evenementen, Op de fiets en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s