Van moordhotel tot slooppand

Na de bouw in 1905 eerst in gebruik als hotel met de mooie naam ‘De La Promenade’. Uit die tijd komt de naam ‘Moordhotel’ omdat de eigenaar daar ooit doodgeslagen is door een paar ontevreden klanten (zie).
Later is er in de schuur een drukkerij gevestigd, waar o.a. het Harener Weekblad, en in de oorlog de Trouw, gedrukt is.
De laatste 50 jaar was het pand in bezit van de heer Schoenmaker, een zakenman in van alles en nog wat. Hij heeft sindsdien waarschijnlijk geen cent uitgegeven aan onderhoud (net als bij meer van zijn panden het geval is), het gebouw is aan alle kanten, van binnen en van buiten, totaal verwaarloosd.
Er is gepoogd het pand te behouden (de plek valt onder ‘beschermd dorpsgezicht’), maar zelfs wethouder Niezen ziet in dat er geen redden meer aan is.

Hein Bloemink (van Haren dé Krant) heeft gistermiddag rondleidingen verzorgd voor belangstellenden. Laatste kans om het pand van binnen te bekijken, want over een paar maanden gaat het plat, om ruimte te maken voor twee moderne appartementencomplexen.
Een van de deelnemers aan ‘mijn’ rondleiding heeft in de jaren ’50 met zijn ouders in het pand gewoond. Destijds herbergde het, naast eigenaar Schoenmaker, meerdere gezinnen.

Het viel mij op dat het pand van binnen minder ‘grandeur’ had dan ik verwachtte. Slechts op een paar plekken (hotelgang, enkele kamers) was te zien dat er moeite was gedaan om de boel ‘mooi’ te bouwen; plafondornamenten, schouwen e.d.
De bovenste verdieping was een hokkige boel, wandjes van asbest, behang op jute en kranten. Het hele gebouw is een grote bende, overal lekkage, op sommige plekken zak je zowat door de vloer.
Op zich een statig pand als je het van de buitenkant (op een afstandje) ziet, maar onoverkomelijk dat het nu gesloopt gaat worden.

Klik op het plaatje hieronder om de hele set te zien.

Moordhotel

Dit bericht werd geplaatst in Haren. Bookmark de permalink .

4 reacties op Van moordhotel tot slooppand

 1. Haren Foto zegt:

  Toch jammer dat het pand gesloopt wordt en plaats maakt voor een ongetwijfeld wanstaltig appartementengebouw. Wel levert zo’n uitgewoond pand mooie foto’s op. Had graag een rondleiding meegemaakt, maar wist niet dat ze georganiseerd werden.

 2. Han zegt:

  Sinds 22 Juli is het Handy pand gekraakt. Dus mocht je toch nog een rondleidingen willen, dan kan dit als nog.

 3. Ineke van Eek zegt:

  Het pand ziet er inderdaad beroerd uit aan de buitenkant. Heb echter een liefdevolle rondleiding van de krakers gekregen, die het pand er weer wat toonbaarder uit doet laten zien. En dat met de gebrekkige middelen die ze tot hun beschikking hebben. De muren ontdaan van klimop zien er stevig uit en de hardhouten kozijnen zijn ook goed.
  Na alle badinerende stukjes van dhr Ruiter, de projectontwikkelaar, die Haren graag bevrijd van de “rommel”graag een wat positievere kijk op deze zaak. Handy is geen rommel, maar een pand met Harense geschiedenis!

 4. groninganus zegt:

  Waar ken ik die naam van Schoenmaker ook alweer van? O ja:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Toekomst_(strokartonfabriek)
  “Schoenmaker investeerde geen cent in de gebouwen waardoor de fabrieken in snel tempo achteruit gingen hetgeen velen een doorn in het oog was.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s